Od vibrátoru po pásy cudnosti: Exkurze do světa hraček pro dospělé

Od vibrátoru po pásy cudnosti: Exkurze do světa hraček pro dospělé

Na pultech kamenných sexshopů i na stránkách e-shopů zaměřených na sex najdeme celou řadu sexuálních pomůcek. Kdekdo by si řekl, že sortiment jej určitě nepřekvapí. Můžeme se ale setkat s různými úsměvnými či raritními kousky. Každý rok navíc přináší novinky. Pojďte se s námi ponořit do zajímavého světa sexuálních hraček!

Sexuální pomůcky patří k člověku od nepaměti a první doložené nástroje určené ke zpestření či náhradě sexu můžeme hledat již v pravěku. Nejstarší umělý penis na světě je tvořen z pískovce, má více než 19 centimetrů na délku a je starý kolem 28 000 let. Důležitost podobných náhražek dokazuje i fakt, že vibrátor se stal v roce 1899 po šicím stroji, fénu, varné konvici a toustovači hned pátým elektrickým spotřebičem do domácnosti. Z dob minulých pochází i jedna česká, respektive československá, specialita, a to výraz robertek. K hrdosti na vlastní jméno všem Robertům pomohl údajně jejich jmenovec, který kdysi v Praze provozoval půjčovnu vibrátorů.

V Česku se od té doby sexuální pomůcky poněkud změnily, ale jejich obliba zůstává. Dokonce si erotické hračky nakupuje stále více lidí. Loni meziročně stoupla poptávka po pomůckách o 20 %, a to jak ze strany mužů, tak žen. Češi utrácí za erotické pomůcky ročně výrazně přes 1 miliardu Kč. Erotické hračky nakupuje kolem 40 % lidí v produktivním věku a za jeden nákup utratí kolem 1500 Kč. Díky stále se zvyšující toleranci a osvětě už dnes pořizují erotické hračky nejen muži, ale i ženy, a to téměř ve srovnatelném množství. Ačkoliv ženy stále kvůli studu upřednostňují anonymní nákup přes online obchody, obecně lze říci, že kamenné obchody slouží oběma pohlavím obvykle hlavně k nákupu dražších a luxusnějších hraček. Hlavním rozdílem mezi nákupy mužů a žen v sexshopech jsou produkty. Zatímco muži nakupují zejména hračky, které budou moci používat se svými partnerkami a okoření tak společný sex, ženy vyhledávají častěji pomůcky samy pro sebe.

Sexuální náhražka olisbos, Řecko, 400 let př. K.
Sexuální náhražka olisbos, Řecko, 400 let př. K. Foto: Studenta

Průměrný český pár má sex devětadevadesátkrát ročně. K radostem mu v ložnicích pomáhají nejčastěji vibrátory, které tvoří až třetinu nakupovaných kousků. Existuje jich nepřeberné množství od voděodolných, přes dvojité až například po rotační. Oblíbené jsou také doplňky jako lubrikační gely a erotické prádlo či kostýmy. Prádlo a kostýmy však již nejsou pouze výsadou žen a najít můžeme také mnohé zajímavé sety pro muže. Dalšími často pořizovanými pomocníky jsou erekční kroužky, venušiny kuličky a různé masážní přístroje a orální simulátory.

Nakupující často pořizují také zábavné výrobky s bláznivými názvy či produkty napodobující například zvířata nebo postavičky. Škála zahrnuje nevinné žertovné předměty i bizarní věci, které nás mohou pronásledovat v neodbytných nočních můrách. „Neumíte si představit, jaké nesmysly výrobci dokážou vyprodukovat, mezi největší nechutnosti patří asi silikonová panna velikosti a vzhledu dítěte,“ dodává jeden z jednatelů předních českých online sexshopů.

V Československu vyráběný vibrátor od firmy KOH-I-NOOR HARDTMUTH
V Československu vyráběný vibrátor od firmy KOH-I-NOOR HARDTMUTH Foto: Studenta

Češi se však nebojí ani experimentovat a stále častěji si kupují i umělé vagíny, roubíky a prostředky ke svazování či nafukovací panny. Ostatně kupříkladu zmíněné panny se používaly v dřevěné variantě se třemi otvory již ve starověké Číně. Nyní je na světě trendem ve výrobě nafukovacích společnic snaha o co nejrealističtější provedení. Pokud rozbijete prasátko, tak i v našich sexshopech si můžete přibližně za 40 tisíc pořídit silikonovou pannu v životní velikosti. V sortimentu sexshopů můžeme najít celé regály zaměřené na různé speciality, jako je například elektrosex. Díky hitu 50 odstínů šedi také nedávno vzrostl zájem o BDSM tématiku. Bičík v nočním stolku se stává pomalu běžnou záležitostí a nabídku rozšiřují různorodější a rafinovanější hračky, jako jsou latexové masky, obojky či svazovací pásky a lana. K dostání jsou také speciální výrobky určené pro lidi s homosexuální orientací. Single gayové si například mohou udělat radost a pořídit si nafukovacího parťáka pro osamělé zimní večery jménem Angelo.

Anna Marešová - Whoop - de - doo
Anna Marešová - Whoop - de - doo Foto: Studenta

Jedním z výrazných trendů, který provází vývoj sexuálních pomůcek, je využívání nových materiálů a speciálních technologií pro dosažení neobvyklých vjemů a kvalitní design. Už i v běžné nabídce je možné se setkat s kousky, které by člověk mohl zaměnit na úplně jiný výrobek, například rtěnku, nebo dokonce malé umělecké dílo. Důkazem je například značka Whoop-de-doo české designérky Anny Marešové, která navrhla set elegantních ženských erotických pomůcek, za něž obdržela Národní cenu za studentský design. Standardem jsou dnes již ergonomicky tvarované hračky, které jsou voděodolné a praktické. Co se týče materiálů, jejich nabídka se velmi rozšířila a zájemci už se nemusí spokojit jen s kovem, plastem nebo sklem. Vybírat se dá například z hypoalergenních či lidskou kůži imitujících materiálů. Nové technologie také nabízejí zážitky pracující s virtuální realitou a dálkovým ovládáním přístrojů, například nejnovějším kouskem je právě vibrátor ovládaný přes mobilní aplikaci. Díky technologickému pokroku už se také mnoho z pomůcek zbavilo nepříjemného zvukového doprovodu a napájení bateriemi. Často postačí krátké nabíjení přes USB kabel.

Zdálo by se, že trendy v sexuálních pomůckách se orientují pouze na mladé lidi. Bylo by ale chybou si myslet, že v sexshopech nakupují jen mladí. Najdou se i mnozí senioři, kteří sem rádi zavítají, a dle statistik si téměř 3 procenta osob nad 65 let čas od času ráda zpestří večer nákupem hračky nebo erotického prádla.

A protože v podzimních a zimních měsících, zejména kolem Vánoc, se erotické pomůcky tradičně nakupují nejvíce, zdá se, že je nejvyšší čas vyrazit do terénu a prozkoumat novinky na pultech.

Text: Bára Vendelínová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější