Predátor "catfish", aneb když láska online neklapne

Predátor "catfish", aneb když láska online neklapne

V prosincovém vydání časopisu Studenta jste se mohli dočíst, jaká úskalí skrývá online seznamování. Jedním takovým úskalím je mimo jiné i fakt, že si nikdy nemůžete být stoprocentně jisti, kdo vlastně sedí za klávesnicí na druhé straně monitoru. To si uvědomil také Američan Nev, autor oblíbeného seriálu Catfish na MTV. 

Pojmem Catfish je označován člověk, který si na online seznamkách či sociálních sítích vytvoří účet pod falešným jménem s cizí fotkou, a vydává se tak za někoho jiného. Původně nevinná zábava ale může ostatním lidem zkazit celý život, což právě tento pořad dokumentuje.

Za vším stojí drsná zkušenost jednoho z autorů

První díl seriálu byl na MTV odvysílán v roce 2012 a vznikl na základě stejnojmenného dokumentárního filmu, jehož hlavní postavou byl právě Nev Schulman. Ještě jako mladý fotograf se Nev seznámil přes internet s osmiletou holčičkou Abby Piercovou, která podle jedné z jeho fotografií nakreslila obrázek. Postupně se Nev seznámil s celou její rodinou, včetně matky Angely a starší sestry Megan, se kterou navázal vztah přes internet.

Během devíti měsíců si Nev s Megan vyměnili na patnáct stovek zpráv a oba si byli, i když na dálku, velice blízcí. Když si pak ale Nev nebyl jistý některými Meganinými výroky, které jednoduše neseděly, nasedl se svým bratrem Arielem do auta a pokusil se Megan konfrontovat osobně a před kamerou. Nakonec se ukázalo, že celou tu dobu si psal s Angelou, matkou Megan a malé Abby, která komunikovala s různými lidmi přes patnáct různých profilů.

Dokument Catfish sklidil skvělý úspěch, na jehož základě se Nev rozhodl v této tematice pokračovat a zpopularizováním tohoto ošemetného tématu zabránit dalším lidem v takovém zklamání, které zažil on sám.

Jeho drsná životní zkušenost jej vedla k natočení sedmasedmdesáti epizod pořadu Catfish, které mezi listopadem 2012 a září 2016 odvysílala MTV. Nev s Maxem v nich konfrontovali 77 neupřímných lidí a přinesli tuto zkušenost všem, kteří o jejich pomoc požádali.

Upoutávka na jeden z dílů:

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Úspěšný seriál MTV

Motivy konfrontovaných neupřímných lidí byly však různé. Některým šlo o peníze a takových „vztahů“ měli rozehráno více, jiní považují lhaní a s ním spojenou konverzaci s neznámou osobou za skvělou zábavu, další se zase styděli za svůj vzhled, proto se vydávali za někoho jiného.

Ve většině případů to ale jako nevinná zábava začalo, jenže až se vzájemné sympatie náhle vystupňovali, nebylo už možné přestat a přiznat barvu, a tak lidé označeni pojmem catfish v konverzaci se svou „obětí“ pokračovali a osobní setkání stále oddalovali.

První tři série dosahovaly online sledovanosti okolo dvou milionů lidí, v posledních dvou letech ale sledovanost mírně poklesla.

Při online randění jednoduše nemůžete vědět, s kým si doopravdy píšete. Vše může vyústit i v dlouhý platonický vztah, ze kterého se po odhalení pravdy budete jen těžko vyhrabávat, což tento seriál dokonale demonstruje.

Sháníte-li partnera online, nebo se jen oddáváte nezávazné konverzaci, mějte se na pozoru, abyste nenarazili na catfishe, který vám změní život.

Text: Oliver Sálus

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější