Seznamování on-line: Hledáme. Ale nacházíme?

Seznamování on-line: Hledáme. Ale nacházíme?

Tradiční seznamování spojené s osobním oslovením osoby, která nás přitahuje, někde na akci nebo v baru sice zůstává preferované, ale už se nepovažuje za moderní. Proč? Protože jsme internetová generace, a když můžeme přes internet studovat, pracovat, nakupovat, bavit se a komunikovat s kamarády, proč bychom se tam neměli i seznamovat. On-line seznamky se v poslední době stávají (znovu – pamatujete na libimseti.cz, ne?) trendem. Denně díky nim procházíme nepřeberné množství tváří (a jiných částí těla) lidí, o nichž si často nějaký automatický systém myslí, že se nám budou líbit. A hledáme. Daří se nám ale i nacházet? 

Doba pokročila, a zatímco naši rodiče se seznamovali v restauracích, prarodiče ve škole a praprarodiče při řemeslných pracích, naší generaci je bližší svět sociálních sítí a on-line seznamek. Nejeden z nás poznal svou spřízněnou duši šťouchnutím na Facebooku, followem na Instagramu či lajkem na Twitteru. No a pak je tu Tinder, že ano. Seznamovat se na ulici už prostě není moderní a paradoxně je tak pro nás občas daleko „přirozenější“ navázat spojení přes internet.

Byť stále ještě nejde o většinu, uchyluje se k internetovým seznamkám čím dál více lidí. Nejpopulárnější jsou bezesporu u mladých lidí, u lidí velmi pracovně vytížených, kteří nemají čas se seznamovat standardně, a u LGBT komunity, která se obecně neseznamuje úplně jednoduše. Ať už patříte do jakékoli skupiny, velmi často na Tinderu a jiných on-line seznamkách hledáte spíše zábavu, pobavení, případně partnera na sex. Nalezení lásky na celý život tam úplně neočekáváte, byť samozřejmě existují výjimky (což ukázaly i výsledky našeho velkého partnerského průzkumu, které v hlavním tématu tohoto vydání můžete najít).

Jaké výhody přináší on-line seznamování?

Na seznamkách se daří v první řadě atraktivním ženám. Pokud se k takovým ženám z nepochopitelného důvodu nehrnou muži naživo, na internetu si určitě na nedostatek nápadníků stěžovat nebudou.

Za další zjevnou výhodu on-line seznamování můžeme považovat fakt, že na fotografii toho druhého můžeme hledět libovolnou dobu, což by při osobním setkání v autobuse či obchodě vypadalo asi docela zvláštně. Tato výhoda je zároveň i nevýhodou, a to pro méně atraktivní jedince. Ti, zatímco naživo mají možnost svým šarmem a sebevědomím toho druhého okouzlit, v on-line světě nemají šanci a k žádnému jinému než vizuálnímu okouzlování vlastně ani nikdy nedojde.

Foto: Studenta

A pak je tu samozřejmě odvaha. Muži to s oslovováním a „balením“ cizích žen nemají vůbec jednoduché, je k tomu totiž zapotřebí patřičná dávka odvahy a sebedůvěry. Na internetu ale vlastně o nic moc nejde, a tak svou šanci dostanou i muži, kteří by naživo ženu pravděpodobně v žádném případě neoslovili.

Zásadní výhodou on-line seznamování je ale čas. Když už se sami sobě vzájemně líbí, dojde na námluvy. Oba dva ale mají výrazně více času si své věty promyslet, nemůže dojít k zakoktávání a muž se jednoduše nemusí bát, že se před ženou shodí. A když se vám nebude konverzace zamlouvat, stačí ji vypnout, a vy tak nemusíte vymýšlet únikové strategie jako při běžných situacích.

Psycholog by určitě namítl, že právě tahle jednoduchá „úniková strategie“ a vůbec celá komunikace s odstupem času a prostoru nepříznivě ovlivňuje naše sociální schopnosti, tedy schopnosti bavit se s lidmi a socializovat se v reálném čase a prostoru, kde si nemůžete všechno osmkrát rozmyslet a „vypnout“ svůj konverzační protějšek, když zrovna nevíte, co říct. A je to určitě pravda. Pokud pro vás on-line seznamování zůstává jen takovým obohacením nebo vedlejším produktem, je to v pohodě, ale neměli byste určitě dopustit to, abyste se seznamovali výhradně on-line. Pak pro vás realita může být docela soustem.

Na co si dát pozor

Stejně jako sociální sítě jsou i internetové seznamky skvělým polem působnosti pro různé devianty, a tak i zde můžete snadno narazit na profil svůdné dívky, který ve skutečnosti patří staršímu podivínovi se zvláštními úchylkami. Na téma ochrany soukromí na sociálních sítích, které si uvědomuje stále menší počet mladých uživatelů, jsme psali v rámci velkého tématu „Bezpečnost“ – podívejte se na ně u nás na webu na studenta.cz, je hodně zajímavé. A hlavně proboha nesvěřujte své osobní a snadno zneužitelné informace cizím lidem jen na základě přitažlivé profilové fotografie nebo pár milých řádků.

Jaké poučení z toho všeho plyne? Jednoduché. I když se totiž snažíme o seznamování on-line, ve výsledku náš budoucí vztah stejně začíná zrovna tak jako před sto lety – osobní schůzkou. Bez ní totiž prostě vztah není, ať chcete, nebo ne. :)

Každopádně vzkaz od nás z redakce – ať už hledáte svou spřízněnou duši on-line, nebo tradičně, držíme vám palce!

Text: Oliver Sálus

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější