Tinder: A jak se seznamujete vy?

Tinder: A jak se seznamujete vy?

Internetových seznamek je celá řada, přesto jedna z nich vyčnívá. Z aplikace Tinder se stal fenomén, který spojuje jedince napříč každým městem. Nedaří se vám narazit na svou spřízněnou duši? Zaregistrujte se na Tinder a začněte rozřazovat! 

Doba pokročila, a zatímco naši rodiče se seznamovali v baru, prarodiče ve škole a praprarodiče při řemeslných pracích, pro naši generaci je tu svět sociálních sítí. Nejeden z nás poznal svou spřízněnou duši šťouchnutím na Facebooku, followem na Instagramu, či lajkem na Twitteru.

V poslední době se však rozmohl fenomén Tinderu. Tato oblíbená mobilní aplikace pohltila velkou většinu mladých a řekněme ze dvou třetin také svobodných jedinců. Ti na svých mobilních telefonech vybírají pohybem doleva či doprava z profilů svých potenciálních protějšků.

Pohyb doleva = smrt, pohyb doprava = budoucnost?

Tím, že si aplikaci může každý vzít takzvaně s sebou, spatříte řadu z nich rozřazovat chlapce či dívky na displejích mobilů i v tramvajích či ve frontě v supermarketu. Z Tinderu se stala závislost, a tak se mnozí místo sjíždění facebookového vlákna odshora dolů, věnují ve volných chvílích právě jemu.

Jaké výhody přináší Tinder oproti tradičnímu seznamování?

O sympatiích či antipatiích vůči nabízenému jedinci máte možnost rozhodnout pouze na základě jediné fotky. Při seznamování v baru či klubu jen těžko na dálku odhalíte zájmy toho druhého, pokud si ona zrovna nepřinese v kabelce jorkšíra, nebo on tašku z fitka. Fotografie na Tinderu, kterými se řada uživatelů prezentuje, naopak mnohdy ukazují zájmy, a to především u mužů. Rychlá auta, lodě, posilování, nebo sport, to všechno se pánové na svých profilových fotografiích snaží ukázat.

Foto: Studenta

Jste krásná žena? Pak máte vyhráno a v případě, že se k vám z nějakého zvláštního důvodu na veřejnosti muži nehrnou, na Tinderu tomu tak jistě bude. Tato výhoda si libovolně dlouho prohlížet toho druhého, aniž by to bylo z naší strany divné, je zároveň i nevýhodou. A to pro méně atraktivní jedince. Ti, zatímco naživo mají možnost svým šarmem a sebevědomím toho druhého okouzlit, na Tinderu nemají šanci a k žádnému, byť písemnému okouzlování vlastně ani nedojde.

A pak je tu samozřejmě odvaha. Muži to s oslovováním a balením cizích žen nemají vůbec jednoduché, je k tomu totiž zapotřebí patřičné dávky odvahy a sebedůvěry. Tu samozřejmě podporuje alkohol, a tak je pravdou, že většina mladých se raději seznámí v baru než třeba v knihovně.

Tinder vám dává jednu zásadní výhodu, a tou je čas. Když už se sami sobě vzájemně líbíte, přijde čas námluv. Oba dva ale mají výrazně více času si své věty promyslet, nemůže dojít k zakoktávání, a muž se jednoduše nemusí bát, že se před ženou shodí. A když se vám nebude konverzace zamlouvat, stačí ji vypnout, a vy tak nemusíte vymýšlet únikové strategie, jako při běžných situacích.

O co ale lidem na Tinderu jde?

Předně je potřeba říct, že nejzásadnější rozdíly v chování na Tinderu spatřujeme při genderovém rozdělení. Zatímco ženy se chtějí především seznámit, poznat nové přátele, případně lásku, mužům jde v první řadě o jedinou věc. Ano, chápete správně. O sex. Alespoň takto to obě poloviny nejčastěji uvádějí v anketách. Ale je tomu skutečně tak?

O podobný průzkum toho, zda o svých touhách více lžou ženy nebo muži, se pokusil jeden nejmenovaný bar. Při vstupu do něj si každý mohl zvolit ze tří barev náramků. Modrá barva znamenala „Chci se seznámit“, bílá „Nechci být rušen“ a červená „Chci sex“.

Foto: Studenta

Žádný muž si pochopitelně dobrovolně nenasadil bílý náramek, a zatímco se to v baru hemžilo červenou barvou na mužských zápěstích, ženy vybíraly výhradně mezi modrou a bílou. Přesto se pak našla část z nich, které tu noc odešly z baru s neznámým mužem. Podobné to bude nejspíš i s Tinderem, i když ženy budou ohledně sexu pravděpodobně nadosmrti zatloukat.

A jaké má Tinder nevýhody?

Stejně jako každá jiná sociální síť je i Tinder skvělým polem působnosti pro různé devianty, a tak i zde můžete snadno narazit na profil svůdné dívky, který ve skutečnosti patří staršímu podivínovi se zvláštními úchylkami. Na téma ochrany soukromí na sociálních sítích, které si uvědomuje stále menší počet mladých uživatelů, jsme narazili ve článku Chraňte své soukromí na sociálních sítích. Nesvěřujte proto své osobní a snadno zneužitelné informace cizím lidem jen na základě přitažlivé profilové fotografie.

Další nevýhodou je bezesporu absence osobního kontaktu. Ten je zároveň i výhodou, jak jsme popsali o pár řádků výše, nicméně dříve či později se s danou osobou musíte setkat naživo, a tak původní výhoda v podobě menší nervozity z navázání komunikace na konec tento moment pouze oddálí.

I když se tedy snažíme o seznamování online, ve výsledku náš budoucí vztah začíná stejně jako před sto lety – osobní schůzkou. Ať už hledáte svou spřízněnou duši na Tinderu, nebo třeba v knihovně, držíme vám palce!

Text: Oliver Sálus

Foto: unsplash.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější