Vztahy na dálku: Jaké zkušenosti s nimi mají vysokoškoláci?

Vztahy na dálku: Jaké zkušenosti s nimi mají vysokoškoláci?

Zatímco dříve bylo několikaměsíční cestování po exotických zemích a studování v zahraničí výjimkou, v dnešní době nesedí doma skoro nikdo. Nabídka studijních programů mimo Českou republiku je totiž stejně jako poznávání nových kultur čím dál větším lákadlem. Co když ale váš partner nemůže, nebo nechce jet, a vy byste naopak vyrazili hned? Anebo jste vy tím, kdo z nějakého důvodu nevytáhne paty z domu? Ať tak, či tak, omezován nemůže být v osobním rozvoji ani jeden z vás, protože byste toho později mohli litovat. Tak co s tím? 

Vztahy na dálku představují určité problémy, se kterými se budete muset jako pár vypořádat. Už jenom jejich samotná definice je ostatně komplikovaná. Autoři se totiž neshodují, jaký vztah je vztahem na dálku. Někteří považují rozhodující počet kilometrů, jiní tvrdí, že partnery od sebe musí oddělovat státní nebo jiná hranice. Třetí definice pak nechává rozhodnutí na samotných partnerech, zda oni svůj vztah za takový považují, což se nám zdá nejrozumnější. Jak ho tedy definují někteří z vás, kteří ho právě prožívají?

,,Vztah na dálku je pro mě vztah, kdy se nemůžu s přítelem potkávat každý den, kdy se nemůžu kdykoliv sebrat a rozjet se za ním,“ říká dvaadvacetiletá modelka Tereza, která kvůli svému povolání cestuje po celém světě.

,,Moje přítelkyně je právě na studijním pobytu v zahraničí. Jezdíme za sebou každý měsíc a denně si telefonujeme nebo píšeme. Občas je to těžké, ale věřím, že vztah na dálku zvládneme,“ svěřuje se nám čtyřiadvacetiletý Honza.

Dá se vztah na dálku zvládnout? Ano! Tak proč ho nezkusit?

Přesně tímhle se pravděpodobně řídila skoro polovina našich respondentů, kteří se zapojili ve dnech 10. až 21. listopadu roku 2016 do průzkumu Studenty. K celkem 25 otázkám na téma Láska, sex a vztahy nám odpovědělo 2674 vysokoškoláků. Jeden z našich dotazů se týkal také vztahů na dálku. Zajímalo nás, jakou zkušenost s ním vysokoškoláci mají. A jak dopadly výsledky? 1215 respondentů uvedlo, že vztah na dálku zažili.

Foto: Studenta

1000+1 tipů, jak si udržet vztah na dálku? Rozhodně ne!

Samozřejmě bychom vám tu mohli vypsat mnoho věcí, na které se musíte připravit, jaké jsou výhody vztahů na dálku a z čeho naopak moc nadšení nebudete. Mohli bychom vám také poradit, co dělat a čeho se určitě vyvarovat. Problém je v tom, že už to buď dávno z vlastní zkušenosti víte, nebo jste informace tohoto typu získali na jednom z 356 000 odkazů, které vám nabídne Google, když do jeho vyhledávače napíšete vztah na dálku. A to vycházíme pouze z vyhledávání v češtině. Dalším důvodem, proč se do tohoto nepustíme je fakt, že každý vztah je jiný, protože ho utváří dva jedineční lidé. Můžete si sice přečíst spoustu informací a vyslechnout mnohé rady, ale nikde nemáte záruku, že budou opravdu fungovat i na váš vztah. My zastáváme názor, že všechno jde, když se chce. Problém je většinou v tom, že chtít musí ve vztahu oba...

Jak trochu tu vzdálenost překonat?

Naštěstí už nemusíte několik dní čekat na dopis, ale během pár sekund napíšete vašemu partnerovi zprávu na jedné z mnoha používaných sociálních sítí, pošlete fotku s popiskem, natočíte video nebo jednoduše vaší drahé polovičce zavoláte přes videohovor.

Milovanou osobu si můžete alespoň trochu zpřítomnit pomocí Pillow Talk od Little Riot. Tahle vychytávka vám umožní pomocí speciální pásky přes zápěstí a reproduktoru umístěného pod polštář usínat za tlukotu srdce toho druhého. Jak romantické, že? V nejbližší době ale také proběhne testování zařízení nazvaného Kissenger. Jeho myšlenka spočívá v tom, že by lidé mohli současně posílat i přijímat vjem polibku, aniž by měli dotyčného fyzicky před sebou. A jak to funguje? Stačí iPhony vložit do plastových přístrojů Kissenger, jejichž silikonová plocha obsahuje hmatové senzory, a zavolat si přes Skype nebo FaceTime. Kam se hrabe smajlík pusy!

Držíme vám palce, abyste si s partnerem řekli na shledanou, a ne sbohem!

Text: Kristýna Dolejšová

Foto: pixabay.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější