Zakladatel Pinkilinu: K nelibosti mé přítelkyně musím appku testovat

Zakladatel Pinkilinu: K nelibosti mé přítelkyně musím appku testovat

V rámci časopisu Studenta pravidelně pořádáme různé průzkumy, v nichž zjišťujeme, co mají čeští studenti rádi a čemu naopak příliš neholdují. Podle toho posledního o lásce, sexu a vztazích drtivá většina vysokoškoláků nevyužívá internetové seznamky (a ani se o nich zrovna dvakrát mile nevyjadřují). Zhruba čtvrtina je pak kdysi vyzkoušela, ale jen zlomek dotazovaných přiznal, že je navštěvuje pravidelně. O tom, proč u studentů on-line seznamky nefrčí a čím je unikátní ta jeho, jsme se bavili se spoluzakladatelem „českého Tinderu“, tedy aplikace Pinkilin, Michaelem Živělou. 

Řekl bych, že je to, že studenti on-line seznamování zase tolik nevyužívají, dáno povahou studentského života,“ říká Michael. „Studenti totiž kolikrát navštěvují týdně až pět akcí, kde poznávají nové přátele a potenciální partnery, a tak se jejich sociální okruh rozrůstá přirozeně. Ti, kteří takovým životem nežijí, ovšem musejí, pokud se chtějí seznámit, začít využívat jiné nástroje, jako jsou třeba právě internetové seznamky.

Řada studentů si také podle našeho průzkumu myslí, že jsou seznamky riskantní. „A co v dnešní době není?“ reaguje Michael. „Na internetu musí být každý ve střehu. Oblbnout vás skoro stejně ale můžou i v baru. Vždy si vzpomenu na známého, který během studentské akce přesvědčil českou studentku VŠ, že je Španěl. No, a jelikož měla za cíl seznámit se cizincem, byla hned ruka v rukávě. Vystřízlivění následovalo až o pár hodin později, když jí v češtině oznámil, že jde domů. Myslím si, že na to slečna vzpomíná doteď.

Foto: Studenta

Seznamky se mu nelíbily, tak vytvořil vlastní

Když se Michael, tehdejší student práva a právní vědy na Masarykově univerzitě v Brně, chtěl seznámit přes internet, měl o dost jiné podmínky, než máme dnes. „V té době bylo na Tinderu v Brně asi pět uživatelů a na žádné další aplikace jsem tehdy nenarazil. Pak doba pokročila, a protože mě to vždy lákalo, pár dalších aplikací jsem si stáhnul, nicméně seznámit se mi nepodařilo. Nejspíš proto, že se v nich skoro za všechno platilo, na což jsem jako student pochopitelně neměl peníze.“ A tak se v něm zrodila myšlenka vytvořit vlastní a plně efektivní aplikaci.

Po škole si Michael ještě „odskočil“ na chvíli sbírat zkušenosti do Spojených států, a po návratu se pak hned pustil do práce na Pinkilinu. „Chtěl jsem tvořit, podílet se na něčem, co bude ovlivňovat životy lidí všude kolem, to byl můj cíl,“ říká. A seznamování bylo odjakživa jeho koníčkem, tak proč nespojit zálibu s cílem? Netřeba asi zdůrazňovat, že právnickou kariéru nechal za sebou – a to i v takových chvílích, kdy skoro až na chleba nebylo, protože všechno, co měl, investoval do vývoje Pinkilinu.

Český Tinder

Pinkilin často bývá označován za český Tinder, právě princip a funkčnost Tinderu se ale Michaelovi zdály hodně nepraktické. „Když jsem v roce 2013 poprvé viděl, jak Tinder (ne)funguje, řekl jsem si, že to uděláme jinak. V Brně tehdy Tinder moc lidí nevyužívalo, a tak šlo dát onen ‚lajk‘ jen několika slečnám a pak už nebylo co dělat, protože ony ani nevěděly, že jsem je ‚lajknul‘. Vzájemný systém matchingu mě dost vytáčel, chtěl jsem dát slečnám najevo svou náklonnost a oslovit je, což ale nebylo možné.“

Foto: Studenta

Pinkilin by na rozdíl od Tinderu měl být nástrojem pro okamžitá a reálná seznámení pro všechny, kteří nechtějí trávit hodiny chatováním – což jste i vy v našem průzkumu často uváděli jako jednu z velkých negativ on-line seznamek – ale doopravdy se seznamovat. „Toužíte po někom, s kým byste mohli zajít na kafe, drink, kino, nebo jen hledáte někoho, s kým trávit čas? Stačí zjistit, kdo se nachází ve vašem blízkém okolí, protože přesně tak Pinkilin řadí návrhy pro seznámení, podle nejbližší polohy. Díky ‚push notifikacím‘ na vaši pozvánku může dotyčný okamžitě zareagovat, a vy se tak můžete snadno domluvit a setkat se,“ vysvětluje Michael.

Už se neseznamuje, jen testuje

Vlastně těsně před tím, než nastal opravdový boom na poli mobilních seznamek a chytrých telefonů, se Michael seznámil se svou stávající přítelkyní, a tak měl pochopitelně s on-line seznamováním utrum. „K nelibosti mé přítelkyně však aplikaci musím testovat a sbírat zpětnou vazbu, je to má práce. Takže Pinkilin využívám v čistě profesní rovině, chodí mi asi pět pozvánek denně, na schůzky samozřejmě nechodím. V opačném případě bych jistě zažil to, čemu se říká tichá domácnost,“ usmívá se.

Dnes má Pinkilin přes patnáct tisíc aktivních uživatelů a roste tempem 200 nových uživatelů denně. Zatím je využíván převážně v Praze, postupem času by ho ale jeho zakladatelé chtěli rozšířit do celé republiky a dostat jej tak na pozici jedničky na našem trhu on-line seznamek. „Pokud to bude v našich silách, rádi zamíříme i do zahraničí,“ říká Michael. „Přitom ale nechceme brát Tinder jako našeho nepřítele, ale spíše jako alternativu. Chceme být další možností, která dělá seznamování tak trochu jinak.

Více info najdete na webu a na FB Pinkilin.

Stahujte v App Store nebo Google Play.

Text: Oliver Sálus

Foto: Pinkilin

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější